ga naar nieuw artikel: RABO-medewerkers oplichters?

 

 

05  Jan  2010

Gevangenis-systeem voor tot levenslang veroordeelden

Uit: Nieuwe Politiek 2003

"Het in'Twee maal geel is rood' beschreven beleid is niet gericht op rechtvaardige bestraffing, maar op minimalisatie van de maatschappelijke schade. Pleegt men éénmaal een ernstig misdrijf, dan krijgt men 5 jaar heropvoeding. De samenleving investeert éénmalig fors in de pleger van een misdrijf. Gaat iemand daarna opnieuw in de fout, dan wordt er niet meer in hem/haar geïnvesteerd. Dan wordt er alleen maar geïnvesteerd in verhindering van nieuwe misdrijven.

Om een gevangenis vol met tot levenslang veroordeelden leefbaar te houden, is het noodzakelijk om gedetineerden te kunnen belonen en te straffen. Daartoe dient een gevangenis te worden ingedeeld in een aantal niveau's. Bij goed gedrag kan men promoveren naar een hoger niveau met meer vrijheid en meer privileges. Bij slecht gedrag kan men degraderen naar een lager niveau met minder vrijheid en minder privileges."

In dit hoofdstuk vind je een gevangenis-systeem om de gevangenis leefbaar te houden voor gedetineerden en bewakers, zonder dat de kosten uit de hand lopen.

Het in'Twee maal geel is rood' beschreven beleid is niet gericht op rechtvaardige bestraffing, maar op minimalisatie van de maatschappelijke schade. Pleegt men éénmaal een ernstig misdrijf, dan krijgt men 5 jaar heropvoeding. De samenleving investeert éénmalig fors in de pleger van een misdrijf. Gaat iemand daarna opnieuw in de fout, dan wordt er niet meer in hem/haar geïnvesteerd. Dan wordt er alleen maar geïnvesteerd in verhindering van nieuwe misdrijven.

Om een gevangenis vol met tot levenslang veroordeelden leefbaar te houden, is het noodzakelijk om gedetineerden te kunnen belonen en te straffen. Daartoe dient een gevangenis te worden ingedeeld in een aantal niveau's. Bij goed gedrag kan men promoveren naar een hoger niveau met meer vrijheid en meer privileges. Bij slecht gedrag kan men degraderen naar een lager niveau met minder vrijheid en minder privileges. Ik denk daarbij aan de volgende niveau's:

 1. Discipline-niveau.

  Om 06.00 uur 's ochtends op, bed opmaken, slaapzaal schoonmaken, corvee, lichaamsoefeningen, militaire discipline. Keiharde aanpak van mensen die de regels overtreden.

  Op dit niveau wordt men gedrild tot het naleven van de regels en tot het nakomen van verplichtingen. Wie geleerd heeft zich aan de regels te houden en zelfstandig verplichtingen na te komen, kan naar niveau 2.

 2. Autonomie-niveau.

  Gedetineerden hebben hun eigen cel en zijn daar bijna autonoom, zolang men de cel voldoende schoon houdt. 40 uur per week dienen ze te werken. Met dit werk verdienen ze privileges, zoals toegang tot internet, kabel t.v., etc. Ze blijven wel binnen de gevangenis. Mensen waarvan men vrijwel zeker weet, dat ze geen gekke dingen meer gaan doen en die niet proberen te ontsnappen, kunnen naar niveau 3.

 3. Gedeeltelijke vrijheid-niveau.

  Gedetineerden mogen onder begeleiding de gevangenis uit om te werken in natuurgebieden, parken, etcetera. Verder hebben ze dezelfde rechten als op het autonomie-niveau.

Indien een gedetineerde zich misdraagt of probeert te vluchten, wordt hij/zij één niveau teruggezet. Als men op dat niveau een tijd lang goed heeft gefunctioneerd, kan de gedetineerde een niveau stijgen.

Dit systeem motiveert de gedetineerden tot sociaal aangepast gedrag. Wanneer men zich behoorlijk gedraagt, heeft men een behoorlijk leven. Wie zich misdraagt, brengt zichzelf in ernstige problemen.

 

Met Licht en Liefde, Andreas Firewolf

 

Ik ben beschikbaar voor brainstorm-sessies, lezingen en seminars. Klik hier voor meer informatie

 

 

Ik doe niet mee met anti-sociale media

 

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

 

 

 

Commentaar formulier

Voor contact of om feedback te geven klikt u op:

 

Uw ip-nummer is geblokkeerd voor inloggen en reageren.

Indien u zich misdraagt op deze site, kunnen we uw ip-nummer blokkeren. Dit kan ook voorkomen, als uw computer door criminelen is overgenomen.

Wilt u de blokkade opheffen, doe dan het volgende:

 • Schaf een virusscanner en firewall aan
 • Maak uw computer schoon
 • Stuur ons een email om de blokkade op te heffen, met uw ip-nummer.

Het kan ook zijn, dat uw ip-nummer wijzigt tijdens het surfen. Dit kan gebeuren indien u uw echte ip-nummer geheim houdt. Deze site is beschermd tegen dat soort technieken.

Contrast
normaal
Lettergrootte
1   2   3   4   5  
reclame/nula_75euro_200.gif
reclame/SpiritueleGids.gif
Ontwikkeld door Nul-A Computers