ga naar nieuw artikel: RABO-medewerkers oplichters?

 

 

05  Jan  2010

Wonen in een subtropische tuin

Uit: Nieuwe Politiek, 2003

Stel je een koepel voor van doorzichtige kunststof. Bijvoorbeeld poly-carbonaat. Oppervlakte bijvoorbeeld 10-20 ha. Hoogte 30 tot 40 meter. De temperatuur in de koepel is overdag ca. 22 graden, 's nachts ca. 15 graden.

Binnen deze koepel worden huizen gebouwd, zonder verwarming en zonder thermische isolatie. Misschien wel geluidsisolatie. Het dak is feitelijk een groot dakterras. De huizen staan niet bloot aan de buitenlucht. De huizen zijn omgeven met heel veel groen.

In het midden is een gemeenschappelijk meertje van een halve hectare. Het water hieruit wordt opgepompt naar de rand van de koepel. Van de rand stromen een aantal kunstmatige beken terug naar het meer. Op deze wijze wordt het water op natuurlijke wijze gereinigd.

In de zomer wordt overtollige warmte in een warmtetank opgeslagen met een warmtepomp. Dit kan bijvoorbeeld een tank zijn gevuld met olie en zoutkristallen. In de winter wordt deze warmte gebruikt om de kas te verwarmen. Binnen deze kas groeit biomassa, waarmee een deel van de elektriciteit opgewekt kan worden. Het totale systeem zou meer energie kunnen leveren, dan de bewoners nodig hebben.

De bewoners leven altijd comfortabel en kunnen zelfs 's winters in de tuin zitten. De energiekosten zijn zeer laag.

In de koepel is het veilig. Het is moeilijk om zonder toestemming binnen te komen. Alle mensen die naar binnen of naar buiten gaan worden op video vastgelegd. De videobanden worden enige weken bewaard.

Er is geen autoverkeer. De auto blijft buiten de koepel of wordt geparkeerd onder de koepel. Bagage kan men meenemen met een karretje, eventueel voorzien van elektrische hulpmotor. Mensen die moeilijk kunnen lopen kunnen gebruik maken van een elektrische rolstoel o.i.d.

Binnen de koepel is het veilig voor kinderen. Er zijn geen pedofielen, die op je kinderen jagen. Er zijn geen loslopende honden. Hondenbezitters kunnen hun hond loslaten in hun eigen tuin of kunnen de hond aangelijnd meevoeren. Uitlaten dient te gebeuren buiten de koepel.

In Culemborg staat sinds 2002 een kas met daarin zes woningen. De kas vormt zowel bij koud als warm weer een thermische buffer. (Maandblad Duurzaam bouwen, feb. 2003.)

 

Met Licht en Liefde, Andreas Firewolf

 

Ik ben beschikbaar voor brainstorm-sessies, lezingen en seminars. Klik hier voor meer informatie

 

 

Ik doe niet mee met anti-sociale media

 

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

 

 

 

Commentaar formulier

Voor contact of om feedback te geven klikt u op:

 

Uw ip-nummer is geblokkeerd voor inloggen en reageren.

Indien u zich misdraagt op deze site, kunnen we uw ip-nummer blokkeren. Dit kan ook voorkomen, als uw computer door criminelen is overgenomen.

Wilt u de blokkade opheffen, doe dan het volgende:

  • Schaf een virusscanner en firewall aan
  • Maak uw computer schoon
  • Stuur ons een email om de blokkade op te heffen, met uw ip-nummer.

Het kan ook zijn, dat uw ip-nummer wijzigt tijdens het surfen. Dit kan gebeuren indien u uw echte ip-nummer geheim houdt. Deze site is beschermd tegen dat soort technieken.

Contrast
normaal
Lettergrootte
1   2   3   4   5  
reclame/nula_75euro_200.gif
reclame/varietarier.gif
Ontwikkeld door Nul-A Computers