Is de Haagse politiek doorgerot ? Minister van Financien weigert de wet te handhaven. Staatssecretaris van Economische zaken weigert bankenkartel aan te pakken. Bankroversbendes zoals Rabo, ABN-AMRO en ING beroven het nederlandse volk met steun van de Nederlandse bank, de AFM en de gehele politiek.

 

Rente in Nederland ruim VIER keer zo hoog als in Duitsland. Rente manipulatie

 

 

20  Feb  2012

Prijsexplosie huizenmarkt

De huizenprijzen blijven maar dalen. En de 'experts' voorspellen verdere dalingen. Maar waar kijken deze 'experts' naar? Vooral naar macro-economische trends. Hieronder volgt een realistischer kijk op de huizenmarkt.

Een huis bestaat vooral uit aardolie. Bakstenen en beton vergen behoorlijk wat energie. De vervaardiging van staal en koper ook. Verf en kunststoffen worden gemaakt van aardolie. En wat doet de olieprijs? Na een piek in 2008 en een diepe val blijft de olieprijs vooral stijgen. Voor de komende jaren moet men rekening houden met prijsstijgingen van 15 - 25 % per jaar. Hierdoor neemt de echte waarde van een huis snel toe. (Met echte waarde bedoel ik de waarde van de materialen plus de waarde van de arbeid minus de afschrijving.)

Tijdens de crisis kon een verfgigant als AKZO moeilijk de prijs verhogen. Inplaats dat men de prijsstijgingen van grondstoffen doorberekende in de prijs, nam men TIJDELIJK genoegen met minder winst. Wanneer de economie weer op stoom komt, schieten de prijzen van verf, kunststoffen, beton en bakstenen fors omhoog.

Kijken we naar de echte waarde van een huis
(rekening houdende met de hoeveelheid olie die nodig is om een huis te bouwen en met de stijging van de olieprijs)
dan moeten we tussen 2009 en 2015 rekenen op een stijging van 30% tot 50%. Welk percentage is afhankelijk van de verhouding tussen materiaal en arbeid. Een huis met veel kosten aan arbeid stijgt procentueel minder. Een huis met overwegend kosten aan materiaal stijgt procentueel meer.

Tussen 2008 en 2012 zijn de huizenprijzen tussen 5% en 20% gedaald, afhankelijk van het type en de locatie. Eind volgend jaar liggen de prijzen volgens de verwachting van ING 15 tot 20 procent lager dan in 2008. (Bron: ING Kwartaalmonitor Woningmarkt.) Maar de kosten om een huis te bouwen zijn in de afgelopen drie jaar met meer dan 15% gestegen en gaan de komende twee a drie jaren nog eens 10% tot 30% stijgen.

Veel economische 'deskundigen' voorspellen verdere daling van de huizenprijzen. Deze voorspellingen zijn volstrekte onzin. Er is in Nederland een sterke vraag naar betere woningen en de bouwkosten stijgen fors. Daardoor is er nauwelijks ruimte voor verdere prijsdaling. Veel waarschijnlijker is een prijsexplosie. Zodra de woningmarkt aantrekt lopen we met zijn allen tegen een ander prijsopdrijvend effect aan: Er zijn de afgelopen jaren veel te weinig woningen gebouwd.

Wanneer een markt echt zijn dieptepunt heeft bereikt kun je alleen achteraf vaststellen. Maar het heeft er alle schijn van, dat we tegen het dieptepunt van de woningmarkt aanzitten of dit al gepasseerd zijn. De euro-crisis wordt langzaam maar zeker opgelost, de economie is zich aan het herstellen. En de huizenprijs? Over drie jaar ligt deze zeker 10% hoger dan nu, in regio's met grote schaarste kan deze wel 20% hoger liggen.

 

Andreas

 

Ik ben beschikbaar voor brainstorm-sessies, lezingen en seminars. |||p|2441|Klik hier voor meer informatie|*|

 

 

Promoot ons !!!

Vind je een artikel goed? Promoot het artikel !!!

Zelf doen we niet mee aan twitter of facebook. Maar als je zelf twittert, twitter dan deze pagina. Of plaats een link naar deze pagina op je website of facebook-pagina.

Geen like-knop of twitter-knop

Wanneer er op een webpagina een facebook like knop of een twitter knop staat, krijgen facebook en twitter bericht, dat via jouw ip-nummer die pagina is bezocht. Facebook en twitter hebben omvangrijke databestanden gekoppeld aan jouw ip-nummer. Facebook weet meer van jou dan de NSA van de meest gezochte terrorist.

En Google? Bijna iedere website heeft google-analytics. (Deze site niet.) Via google analytics krijgt google informatie over pagina-bezoeken via jouw ip-nummer. Google is net zo erg als facebook.

 

Ik doe niet mee met anti-sociale media

 

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

 

 

 

Commentaar formulier

Voor contact met de eigenaar van deze website klikt u op 'Contact formulier'

Om feedback te geven op DEZE pagina klikt u op 'Feedback geven'. Feedback wordt niet gepubliceerd.

 

 

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om commentaar te geven op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen. Commentaar wordt gepubliceerd of genegeerd.

Als u commentaar wilt geven op deze pagina, vul dan de volgende velden in.

Schermnaam:

Vul uw internet-naam in. Deze naam kan worden gepubliceerd.

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar of vraag:

T

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Indien u een mens bent, vul dan deze vraag correct in.

In welk jaar werd de euro ingevoerd? (Tweeduizend en twee)

 

Andreas Firewolf, nederlandse site

Cirkel van Licht en Liefde

Spiritualiteit en Seksualiteit

Variatarian vegetarische recepten

Andreas Firewolf, english site

Circle of Light and Love

Spirituality and Sexuality

Nul-A Computers, webhosting en website ontwikkeling met eigen CMS.

Contrast
normaal
Lettergrootte
1   2   3   4   5  
reclame/nula_200.gif

 

reclame/spiri_healing.gif

 

Rente manipulatie
Is de Haagse politiek doorgerot ?
Naar beginpagina
Wat is er nodig om autarkisch te leven ?
Energiepolitiek voor een beter milieu
Economische ideeen voor de nieuwe tijd
Landverraders eisen uw stem
Artikelen over de wereld politiek
Handhaving van de orde is ook een mensenrecht
De opiumwet
Religie en mensenrechten, gaan ze samen?
Is de Haagse politiek doorgerot ?
VVD volstrekt onbetrouwbaar
Hoe kunnen we beter samen leven=
Hoe zit het met rechten van kinderen?
Ideeen voor een beter klimaat en een beter milieu
Hoe gaan we met dieren om?
Vuile oorlog sinds 1982
Rentemanipulatie en cocaine handel
Ontwikkeld door Nul-A Computers